Zimski vrt je v naši arhitekturi dolgo veljal za tujek, ki je poleg visoke investicije, pomenil še veliko potrato energije za ogrevanje in hlajenje..

Postavljen sem pred dilemo ali naj postavim zimski vrt ali ne. Veliko različnih mnenj sem prebral, slišal. Da bom imel težave s pregrevanjem poleti. Pozimi se bo čezmerno ohlajal, nabiral se bo kondenz in podobno. Seveda sem vse to slišal od nepoznavalcev, ki nimajo lastnega zimskega vrta. Seveda je lahko vse našteto tudi posledica slabe gradnje ali slabega materiala. Kolikor sem prebral, je današnja sodobna tehnologija napredovala do te mere, da bo moj zimski vrt dobra naložba, tudi z vidika energijske porabe. Večina informacij, ki sem jih našel na različnih ponudnikih:

  • V prehodnih obdobjih bo deloval kot dodaten vir toplotne energije; ogrevajo se notranji prostori, brez uporabe grelnega sistema
  • Če bom pravilno postavil zimski vrt in izbral ustrezno zasteklitev in način zračenja, lahko zmanjšam stroške ogrevanja celotnega doma, tudi do 30%

Sodobni zimski vrtovi, ponujajo številne prednosti, kot sem lahko prebral v strokovnih revijah in člankih o gradnji na spletu. Seveda imam srečo, da se gradnje lotevam skupaj z glavnim objektom. Tako bom lahko kombiniral teraso in hišo, ter še umestil steklenjak na primerno mesto. Ker bo celoten postopek prevzela ekipa iz podjetja MN steklo, bom rešen vseh skrbi in poti glede dokumentacije. Poskrbeli bodo za celotno dokumentacijo in pridobivanjem potrebnih gradbenih dovoljenj. Tako se bom lahko v celoti posvetil notranji opremi, ki jo bom potreboval za dokončanje objekta.