ZIMSKI VRT

Od želje pa do izvedbe elegantnega, zimski vrt kvalitetno izpod rok strokovnjakov, Vas sedaj loči samo en klik.

Zimski vrtovi so vedno bolj priljubljeni objekti. V praksi se pojavljajo v različnih izvedbah, tako z vidika namembnosti, uporabnosti, funkcionalnosti in uporabljenih materialov, vsem pa je enotna njihova zasteklitev.Zimski vrt je običajno del hiše in bi ga lahko enačili kar z zastekljeno dnevno sobo. Sestavljen je iz steklene strehe in steklenih sten ter pripadajočega lesenega ali kovinskega ogrodja, zato vzpostavlja neposreden stik med naravo in bivalnim okoljem. 

 

Dejstvo pa je, da nam zimski vrt lahko učinkovito služi le, če smo pri njegovem snovanju in oblikovanju pozorni na ustrezno konstrukcijo in izbiro pravilnih materialov. Ne pozabimo pa tudi na možnost individualnega pristopa k njegovem načrtovanju, ki običajno nudi optimalne rešitve za uporabnika. Vse to in še več uredimo za vas pri podjetju MN Steklo.

zimski vrt zunaj
Zimski_vrt_2
Pogled iz ene odprte strani, z vidnimi, na desno stran zloženimi lamelami

5 razlogov, zakaj imeti zimski vrt

Zimski vrt v vseh letnih časih ponuja izjemno ugodje bivanja. Vsi, ki imajo enkrat izkušnjo bivanja z zimskim vrtom, si kasneje težko predstavljajo življenje brez njega. Za to obstaja veliko tehtnih razlogov:

  • Poskrbi za pozitivno energijo v našem domu – Zimski vrt nam prinaša obilico naravne svetlobe ob tem pa smo neposredno povezani z zunanjo okolico našega doma. To nas dodatno napolni s pozitivno energijo, zaradi česar je bivanje v našem domu še bolj prijetno.
  • Lahko ga uporabljamo preko celega leta – Za razliko od nezastekljenih teras, lahko zimski vrt uporabljamo v vseh letnih časih in na ta način uživamo v naravnem okolju tako poleti kot tudi v zasneženih zimskih dneh. Omogoča nam prijetno druženje s prijatelji in preživljanje prostega časa, ne da bi nam bilo treba skrbeti za komarje, dež ali veter.
  • Poveča bivalno površino – Zimski vrt je najpogosteje podaljšek dnevne sobe. Vanj lahko namestimo sedežno garnituro ali jedilno mizo, v njem pa se otroci lahko tudi igrajo. Ker je zimski vrt zelo enostaven za postavitev, je to ena najpreprostejših in cenovno ugodnih rešitev, s katero povečamo bivalno površino.
  • Idealen prostor za druženje – Ne glede na to, ali je zunaj sonce, sneg ali dež, je zimski vrt idealen prostor za druženje z družino, prijatelji in znanci. S svojo prijetno klimo in obilo svetlobe poskrbi, da je druženje v njem še bolj prijetno, zabavno in sprošeno.
  • Idealen prostor tudi za rastline – Mnogi se za zimski vrt odločijo tudi zato, da svojim rastlinam v hladnejšem delu leta omogočijo ugodne klimatske pogoje za rast. S svojo temperaturo in svetlobo je namreč zimski vrt lahko pravi rastlinjak, v katerega lahko pozimi pospravimo prezimne rastline, v njem lahko gojimo zelišča ali pa zasadimo katere koli druge rastline.

Glavne prednosti zimskega vrta pri MN Steklo

Mnogi uporabniki so že zelo dobro izkusili vse prednosti zimskega vrta.

In če tudi vi razmišljate o investiciji v zimski vrt, nikakor ne smete spregledati naslednjih ključnih prednosti: 

 • s postavitvijo zimskega vrta si boste ustvarili dodatno bivalno površino, zaradi česar je bivanje v zimskem vrtu še bolj udobno;
 • je edini prostor v vašem domu, ki vam ponuja možnost neposrednega stika z naravo in uživanja v naravi preko celotnega leta;
 • Zimski vrt lahko kadarkoli popolnoma odprete in imate v toplejših dneh dnevno sobo zunaj
 • gre za idealen prostor za druženje celotne družine ali pa za druženje s sorodniki, prijatelji in znanci;
 • s postavitvijo zimskega vrta boste notranje prostore razširili na vrt oziroma dvorišče, s tem pa poskrbeli za neposredno povezavo z okolico svojega doma;
 • v takšnem prostoru kot je zimski vrt, sta počitek in sprostitev toliko bolj prijetnejša in kakovostna;
 • gre za univerzalen prostor, ki je lahko prava tropska oaza, ali pa dnevna soba, jedilnica, prostor za počitek ali delovni prostor;
 • zimski vrt je izdelan iz kakovostnih materialov, ki zagotavljajo toplotno in zvočno izolacijo ter tesnjenje;
 • če je zimski vrt pravilno načrtovan in umeščen, potem vam zagotavlja tudi do 30 % več prihranka v energiji.
 • v sklopu drsne zasteklitve zimskega vrta nudimo vrhunski sistem zasteklevanja.

Kako poteka zasnova zimskega vrta?

Vsakdo si želi imeti svoj sanjski zimski vrt. Toda, še predno se lotite njegove zasnove, si morate odgovoriti na vprašanje, čemu vam bo služil in šele potem sledi iskanje strokovnjakov, ki vam bodo pomagali do njegove končne oblike.

Celotni čas, ki bo okvirno predviden za postavitev zimskega vrta, je običajno dva do tri mesece:

 • dobavni rok izbranih materialov – pet do šest tednov,
 • postavitev – dva dni,
 • Priprava terena za postavitev – Izdela se plošča, morebitne preboje v stene, izdelavo estrihov in tako naprej.

Če želite, da bo zimski vrt zadovoljil vsem vašim željam in potrebam, potem se je potrebno celotnega projekta lotiti zelo premišljeno. Pri MN Steklo se zasnove zimskega vrta lotimo v treh enostavnih korakih:

Določitev ustrezne lege

Zimski vrt je najpogosteje podaljšek jedilnice ali dnevnim prostorom, pogosto pa na njegovo lego vpliva tudi osenčenost, stran neba in stopnja zasebnosti. Kar se tega tiče, ljudje najpogosteje zimski vrt postavijo na zadnji strani objekta (gledano z ulice) ali na njegovi južni strani, ki zagotavlja dovolj sonca v prehodnem obdobju, poleti pa je osončena samo streha.

Izbor ustreznih materialov

Zimski vrtovi se izdelujejo iz ALU materialov, ki jih odlikuje trajnost in trpežnost. Nosilna konstrukcija mora biti dovolj močna in je običajno izdelana iz pocinkanega jekla, INOX, ALU materialov ali iz lepljenega lesa. Za zasteklitev pa se uporablja vedno kaljeno, lahko pa je tudi termopan steklo ali pa zvočno bolj izolativno steklo, varnostno lepljeno, sončno zaščitno . Za streho se običajno uporabljajo varnostna lepljena in kaljena stekla, ki se jih lahko nadgradi z dvoslojnim ali troslojnim steklom.

Izbira načina senčenja, prezračevanja in ogrevanja

Naravno prezračevanje zimskega vrta vključuje odpiranje lamel in vrat, pri čemer se sistem odpiranja in zapiranja običajno določi glede na velikost in lego zimskega vrta. Ker se zimski vrt uporablja preko celega leta, ne pozabite na ogrevanje, za kar je najboljša izbira klima, ki nudi tako hlajenje kot ogrevanje. Kar se pa tiče ustreznega senčenja, boste najboljšo senco dosegli z ustreznimi senčili, kot so strešna tenda, pliseji, zunanje žaluzije in screen roloji, notranja senčila, komarniki.

Cena za zimski vrt

Končna cena zimskega vrta je odvisna od izbire materialov konstrukcije, od vrste strehe, od vrste zasteklitve, števila zastekljenih stranic, višine stropa, dodatnih senčil in raznih drugih dodatnih del (tla, strop, elektroinštalacije). Naše okvirne cene so:

 • Povprečna cena na kvadratni meter tlorisa konstrukcije s kritino je 600€/m2 – cenovni razpon od 450 -1600 €(steklena streha + strešna tenda ali drsna steklena streha)
 • Povprečna cena na kvadratni meter zasteklitve stranic je 600€/m2 – razpon od 400-900 €.

Naši pretekli projekti – zimski vrtovi

Zimski_vrt_1
Zimski_vrt_2
Zimski_vrt_3
Zimski_vrt_4
Zimski_vrt_5
Zimski_vrt_6
Zimski_vrt_7
Zimski_vrt_8

Pogosta vprašanja in odgovori glede izvedbe/zasnove zimskega vrta

Ali je za postavitev zimskega vrta potrebno gradbeno dovoljenje?

Pravilnik o vrstah objektov opredeljuje zimske vrtove med steklenjake. Če je vaš zimski vrt enoetažen, pritličen, manjši kot 30 m2, v višino pa meri največ 3,5 m (merjeno od najnižje točke objekta, katerega streha je hkrati strop nad prostorom), potem po tem pravilniku spada med enostavne objekte in gradbenega dovoljenja ne potrebujete. V tem primeru na občinski upravni organ naslovite vlogo za izdajo lokacijske informacije za namen gradnje enostavnega objekta.

Zakaj je južna stran neba najprimernejša za postavitev zimskega vrta?

Za postavitev zimskega vrta je najprimernejša južna stran, saj je poleti osenčena samo streha, v prehodnih in zimskih obdobjih pa so osončene vse stene zimskega vrta. Zaradi tega je v tem obdobju boljši izkoristek toplote in nižji stroški za ogrevanje.

Ali moramo za postavitev zimskega vrta postaviti temelje?

Osnovno pravilo gradnje je, da morajo temelji zimskega vrta segati do iste globine kot temelji hiše. Temelji morajo biti natančno dimenzionirani, saj morajo prenesti vse obremenitve, prav tako pa ne pozabite na ustrezno toplotno in hidro izolacijo.

Rabim gradbeno dovoljenje za zimski vrt?

Kadar tlorisna površina objekta znaša do 30m2, razpon in višina nosilnih delov do 3m, spada po pravilniku za enostavne objekte, med enostavne pomožne objekte za lastne potrebe. Zaradi tega ne potrebujem pridobiti gradbeno dovoljenje, če izpolnim prej omenjene pogoje.

Enostavne objekte, ki jih lahko gradimo brez gradbenega dovoljenja, morajo izpolnjevati nekaj zahtev, ki se nanašajo na odmik od sosednjih zemljišč in načina gradnje. Zahteve, ki jih moram upoštevati so:

 • Gradim jih lahko le na zemljišču gradbene parcele, ki pripada stavbi, ki je bila postavljena na podlagi gradbenega dovoljenja;
 • Na tej parceli lahko postavim največ po en objekt, za lastno potrebo iste vrste, na stanovanje, ki je v stavbi;
 • Zgradim ga lahko kot posamično gradnjo ali pa da se stika, oziroma ima skupne konstrukcijske elemente. Če ga bom gradil kot posamično gradnjo, moram upoštevati odmik 1,5m med objektoma. Če pa bom uporabil stik ali skupni konstrukcijski element, pa moram upoštevati skupno površino. Sem se ne sešteva površina stavb, ki so bile postavljene z gradbenim dovoljenjem;
 • Pri meji sosednjih zemljišč, pa moram upoštevati oddaljenost, kot mi jo predpiše izvedbeni prostorski akt. Kadar pa odmik ni predpisan, pa moram upoštevati odmik minimalno 1,5m. Če bi želel imeti zimski vrt bližje sosednjemu zemljišču, pa bom moral pridobiti pisno soglasje lastnika ali pa lastnikov sosednjih zemljišč;
 • zimski vrt ne sme imeti novih priključkov na gospodarsko javno infrastrukturo. Znotraj parcele pa jih lahko priključim na obstoječe priključke.

Zaključek glede gradnje zimskega vrta; v kolikor ne bom izpolnil pogojev iz pravilnika o enostavnih objektih, bom moral pridobiti gradbeno dovoljenje. Drugače pa samo na občinski upravni organ naslovim vlogo za izdajo lokacijske informacije za namen gradnje enostavnega objekta.

Brezokvirno drsno zastekljenjevanje

Naša celotna ponudba zasteklitve