Primarna funkcija drsnih notranjih vrat je, enako kot pri klasičnih krilnih vratih, razmejitev notranjih prostorov.

Kot vsak element stavbnega pohištva, imajo notranja drsna vrata svoje prednosti in slabosti. Če naštejem najprej prednosti:

  • Izraba prostora: praktična rešitev za mesta, kjer moram prostor dobro izkoristiti. Še posebno te velja za moje majhne stanovanje.
  • Prihranek pri odpiralni površini: če bi vgradil klasična vrata, bi moral predvideti prostor za njihovo odpiranje. Če namestim notranja drsna vrata imam večjo površino za pohištvo. In pa pohištvo bom lahko namestil tik zraven vrat.
  • Neslišno odpiranje in zapiranje vat: s tem se bom v več stanovanjski hiši izognil pritožbam sosedov, da ropotam z vrati
  • Ambient stanovanja: elegantna rešitev, ker lahko vrata kombiniram z pohištvom, barvo sten in ne bodo kazile končnega izgleda prostora

Da pa naštejem še slabosti, ki jih notranja drsna vrata imajo, ampak jih nisem našel veliko:

  • Zvočna izolacija: s klasičnimi vrati dosegajo drsna vrata slabšo zvočno izolacijo
  • Tesnitev: enako velja za drsna vrata tudi pri tesnjenju, kjer so slabša od klasičnih vrat

Zaradi obeh omenjenih slabosti, jih ne bom mogel namestiti na spalnico, otroško sobo, WC-ju in kopalnici. Ne glede na vse slabosti, prevladajo prednosti. Vsekakor je tukaj dodatni argument, da v kolikor bom imel roke polne, mi en bo potrebno razmišljati kako bom pritisnil na kljuko. Vrata se bodo samodejno odprla in meni ne bo potrebno ničesar odlagati. Še manj pa bom moral razmišljati sli se odprejo iz prostora ali v prostor. Tako, da komaj čakam, da mi jih namestijo.